Thursday, December 30, 2010

Teljes hit a rendszerben

Amit ne próbáljunk ki egy amerikaival, az a legkisebb kriticizmusa az amerikai rendszernek. Értve ezalatt az oktatást, egészségügyet, politikai intézkedéseket.Legtöbbjük egyszerűen megsértődik, és véletlenül sem gondolkodik más alternatívában, főleg, ha annak valamilyen "mindenkinek visszaosztó" jellege van. Nagyon sokan, főleg a középrétegben meg vannak győződve arról, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, azaz a szegénysorsúak maguk tehetnek az életminőségükről. Hihetletlenül erős errefele a kisgyerekkortól a belenevelés az alábbiakba:
1.Minden, amit a politikusok tesznek, az helyes, külpolitikailag eléggé kifogásolható lépéseket is meg tudnak magyarázni, úgy, ahogy tanítják nekik.
2. A legkisebb esélye is annak, hogy mindenki egyformán részesüljön valamiben, vagy a szegényeket állami intervenciókkal segítsék, mély ellenérzést vált ki bennük, és képzeletükben egyből már vörös zászlót lengetnek. Hiába van sok fejlett Nyugat-európai országban ingyenes egészségügy, ami kiválóan működik, az amerikaiak meg vannak győződve, hogy az a sátán találmánya, azaz a kommunistáké.Szociális érzékük egyenlő a nullával.
3. Amerikában minden jól működik, itt van a legtöbb pénz, itt élnek a legjobban, ez az általános nézete a mérhetetlenül büszke amerikainak. Ha erre ellenpéldával szolgálnál, akkor az a válasz, hogy nem élhet mindenki jól (mert ugye annak egy ijesztő neve lenne), és arról az adott ember tehet, hogy nem él jól....Ha máshol valami jól működik, akkor sem működhet jobban, mint Amerikában. Olyan butaságot is hallottam már, hogy nem érti az adott (amúgy egyetemet végzett) illető, hogy a világon mindenhol törekednek arra, hogy Amerikától tanuljanak és utánozzák, és nem érti, hogy Európa miért nem teszi ezt.
4. Meg se próbáljunk velük korábbi történelmi korok tanulságairól, vagy régmúlt építészetének értekéről beszélni, mert egyáltalán nem mutatják azt az áhítatot bármilyen régi dolog iránt, amit az európai kultúrából érkező érez, (és itt ha keresi, nem találja).
5. Kubáról ne nyilatkozzunk, főleg ha szimpátiával viseltetünk iránta, ugyanis ott ördögök laknak.Az amerikaiaknak nagyon rosszul esett, hogy az általuk támogatott diktátort leverte Castro majd megjelent itt, és ahelyett, hogy behódolt volna, követelte az elcsatolt részeket.Attól még rosszabbul vannak, hogy évtizedekben mérhető mindenféle mesterkedések ellenére Castro él és virul, és a Disznó-öbölben is jól rájuk pirított, és az embargo alatt sem halt éhen a sziget.Noha semmit sem tudnak a szigetről, ahova be sem tehetik a lábukat, de mindegyiknek komoly elképzelése van valamiről, amit soha nem tapasztalt.
6. Nincsenek tisztában azzal, hogy Európában nem túl népszerűek, és sok "a demokráciáért", és a "terrorizmus ellen" szlogenű intézkedéseiket ott mélységesen elitélik.Ha szóba kerül, hogy az európaiak úgy érzik Amerika sok mindenbe beleüti az orrát, beleavatkozik, akkor mindig az a válasz, hogy őket hívják, és ők segítenek.És ezért mindenkinek kellően hálásnak kellene lennie.
7.A magyar ember a saját rendszerét is megkritizálja, megmondja a politikusairól, hogy korruptak, vélemény nyilvánít pro és kontra.Ezt egy amerikaitól ne várjuk, nem fog kritizálni a világok legjobbikában.
8.Az amerikai gondolkodására az jellemző, hogy mindig az a legjobb, amiért fizetni kell, méghozzá sokat.Ez a nézet érdekes módon az oktatásra is igaz, nem gondolkodnak el azon, hogy esetleg a pénz helyett az agyi kapacitás is lehetne a mérce.(Pedig otthon kiválóan lehet látni a felsőoktatás felhígulását a fizetős programok bevezetésével.) Faramuci módon azt mondják, mindenkinek joga van a felsőoktatában való részvételre, de ha azt kérded, és mi van azzal, aki nem tudja kifizetni, akkor azzal jönnek, nos, az legyen a legjobb, és akkor majd az állam fizet neki.(Ezzel kizárják a nem kiváló, de jó képességűeket, akiknek a szülei nem tudnak fizetni, erre az a válaszuk, hogyha valaki akar valamit Amerikában nincs lehetetlen, és ezzel elvarrják a beszélgetést...)
Tisztelet a kivételnek, (ilyennel eggyel találkoztam, és történész) ez az általános tapasztalatom, gondolom a kommentekben még sokan hozzzátesznek, esetleg rácáfolnak a gondolataimra.
Hogy miért rossz ez a gondolkodásmód, az tudjuk. Hogy miért jó?Mert egységet teremt, még akkor is, ha nem törődnek egymás sorsával, amerikainak lenni az egyfajta kegy, az a legjobb. Nem hiszem, hogy egy amerikai valaha is elgondolkodott, milyen más nemzet tagja szeretne lenni.

No comments:

Post a Comment