Thursday, October 16, 2014

17 kaja, amit NE kóstolj meg, ha Amerikában jársz

Jót mulattam ezen az összeállításon. Egyrészt, mert visszaköszönt pár dolog, ami valóban nagyon pocsék ízű, és én is belefutottam. Másrészt, mert voltak benne kedvenceim!
Ugyanakkor néhány teljesen ismeretlen volt számomra, noha hat évig ettem az amerikai ételeket.

Nézzük a listát, mely szerint a turisták lehetetlennek találnak bizonyos ételeket, a sorrenden és a véleményen is változtattam:

Ezeket kifejezetten kedveltem:
1. Itt van máris a Pop Tart, ha másról nem Nyan Cat-ről mindenkinek beugrik legalább a formája. A Pop Tart az amerikaiak nagy kedvence, ha reggeliről van szó. Két linzerjellegű tészta közé van beépítve a csokis, vagy egyéb töltelék.Reggel be kell dobni a szendvicssütőbe, jól megmelegszik, felpuhul, és a közepén a töltelék elfolyósodik. Nagyon gejl, kettőnél többet még az én Gombóc Artúr gyomrom sem tud bevenni, de mindenesetre nagyon szerettem. Picit olyan, mint az angolszász világ többi édessége, túl édes.


2. Felkerült a listára a gabonapehely, amelynek elsősorban természetellenes színét és édes ízét kifogásolták a turisták. Ez így nem egészen helytálló. Sokféle reggelizőpehely van, engem például az itthon is kapható Cini-minissel lehet kikergetni a világból, annál kevésbé természetellenes íz nem sok van...az amerikai üzletekben is széles a paletta, van a junk-food kategóriájú, és az egészségesebb, nem cukros változat is.

3. Corn dogs- ezzel a kajával itthon is meg lehet ismerkedni, Budapesten, a Budagyöngye bevásárló központ Llouis nevű gyorséttermében. Én utólag, ott próbáltam ki. A corn dogs eredetileg egy virsli valamiféle kukoricalisztből készült, köré sütött tésztaféleséggel, és mustárral, ketchuppel bolondítják, fapálcikáról lehet lerágcsálni.Nem rossz, csak az itthon készített nagyon kicsi és drága.:(



4. Szerepel a turisták által utált kaják közt az egyik kedvencem: a Snow Cones, ezzel Hawaiion találkoztam először, gyakorlatilag egy nagy adag jég, amit fagyis kanállal gömbölyítenek, majd sziruppal leöntenek. A jégkásától abban különbözik, hogy nem annyira folyékony. Nagy melegben viszont kiváló szomjoltó.Nekem bejött, igaz semmi pénzért nem cserélném el egy jó olasz fagyival:).

A következő néhány a semleges kategória nálam:

5.Hershley csokik. Igazi all-American food. Nem rossz csoki, de ennél sokkal jobbak is vannak.

6. Amerikai szalonna. Aki a magyaron szocializálódott, annak semmi baja se lehet az amerikaival. Zsíros és sós.Ennyi.

7. Egyes turisták kifogásolták a meatloaf-ot, a fasírtot is, ez is hasonlít a magyarra, bár az szerintem finomabb, a különbség nem jelentős. Biztos az ázsiai turisták nem értékelték.

8. Szóvá tették, hogy az előre csomagolt kenyérszeletek is vacakok. Első blikkre nekem kicsit édeskésnek tűntek, de szerintem az előre csomagolt kenyerek eleve pocsékok, ezek sem rosszabbak a többinél.

Felsorolnak néhányat, amit csak láttam, vagy nem is láttam és nem hallottam róla:

9. Igen érdekes étel, mindig a pénztárak környékén volt elhelyezve a Beef Jerky. Soha nem volt gusztusom hozzá, hogy kipróbáljam, gyakorlatilag szárított sós marhahúscsík. Yuck!


10. A Red Wines nevű, medvecukorhoz hasonlító gumicukorcsíkokról én nem hallottam még, a turista, akit meginterjúvoltak, úgy nyilatkozott, hogy szappanízű.

11. Twizzlers, ez is medvecukor-féleség, angolul licorice, nem kóstoltam, a turisták szerint vacak. Szerintem a medvecukor eleve az.


12. Hasonlóan az előzőhöz a Velveeta sajt sem mond nekem semmit. Pedig állítólag rossz és műanyagállagú. Mikor hazajöttünk, és évek alatt hozzászoktam a boltokban kapható francia és egyéb jó minőségű sajtokhoz, a trappistát egy évig nem tudtam megenni, olyan műanyagnak éreztem....Kint a sajtokat meg lehet fizetni, így a jó minőségűeket eheted, itthon marad a trappista, ha nem vagy milliomos.

13.Láttam, de nem kóstoltam az Easy Cheese nevű ömlesztett  sajtot, van aki így nyilatkozott róla: "it tastes like plastic and cancer".

Ami valóban rémes:

 14. Grits-- ez a kukoricadara, amit reggeli eledelként szoktak enni. Booorziőőőő!

15. Root Bear float, na ez az, amit egyszer a Wendy'sben vettem meg abban a reményben, hogy finom édesség lesz: ehelyett rettenetes kólaízű sör és vaníliajégkrém keveredett, a tetején tejszínhab......jézus, de rossz volt!


16. Egyes államokban a eat-out breakfast fogalma  hízókúrában merül ki, van nekik egyfajta biscuit and gravy nevű formációjuk. A biscuit az önmagában is egy nagyon vajas termék (talán a KFC-bn itthon is lehet kapni, nem tudom), ehhez a gravy: egy szalonnás-telfölös, zsíros öntet. Próbáltam ilyesmit, a munkahelyemen időnként volt ingyen reggeli a dolgozóknak, szerencsére a választék széles volt, és ezt a szíros-keksz szósz kombót.


17. Casseroles a húsos egytál ételek, amelyeket valamilyen konzerv krémlevessel készítenek el, a tetejére pedig pirított hagyma vagy burgonyachips kerül. Hmmm, köszönöm, nem.



4 comments:

  1. Red Wines van itt is, bar nem csik alakban, hasonlit a gumicukorra, csak kemenyebb allagu, izben nem olyan intenziv, es mindegyik ugyanolyan, a kulonbozo szinek ellenere (legalabbis nekem), de elmegy, sugar rush eseten ha nincs mas, megfelel :)) Az a szaritott husi viszont szerintem nem lehet rossz, ha birod a sos dolgokat. En ilyen bacon csikokat szoktam venni, uristen, az vmi nagyon finom! Szoval elmeletben ez sem lehet olyan vacak :)

    ReplyDelete
  2. A fiam szokott biltongot venni, ez szaritott mindenfele hus lehet, a neve afrikai eredetu, onnan is hozzak ezeket. Mi azert altalaban a marhahusost esszuk csak, de lattam mar struccbol is. Remek feherjeforras, sportoloknak nagyon jo, es finom is.
    A liquorice-t nem szeretem, de a hugomnak mindig kilos zacskoval kell hazavinni, mert megorul erte :)
    Ismeroseim csinaltak mar hazilag corn dogot, allitolag az nagyon finom lett.

    ReplyDelete
  3. Erdekes! szerintem sok minden izles kerdese. En itt elek amerikaban mar majden negy eve (eszakon is eltem, most Floridaban), mindegyik termeket jol ismerem, szerintem a Red Wines es a Twizzler az ugyanaz, csak mas forgalmazo. erdekes, hogy amiket leirtal, hogy nem ennel meg, azokat en kifejezetten szeretem! Beef jerky: nagyon fincsi es taplalo! Mi hazilag is keszitettuk parszor ilyen dehydrator masinaban. Root beer float, nagyon fincsi desszert! Foleg az eredeti A&W! Wendy's-ben meg sosem ittam ezt. Grits-szel sincs baj, szerintem aki szereti otthon a tejbedarat vagy puliszkat, annak ismeros is az ize. A Cassarole-t el lehet kesziteni teljesen friss alapanyagokbol is, sot leves nekul is. Az en tapasztalatom szerint az ilyen husos es tesztas/krumplis sult egytaleteleket nevezik igy. Ami biztos, hogy sajnos itt nincs olyan igazi minosegi csoki mint europaban... Ja es a Velveeta az fozeshez es ontetekhez valo, mint pl. Mac&Cheese. Nekem nincs bajom az izevel. amerikai sajt ize van, kicsit a sarga lapka sajtra hajaz. Ami nekem nagy kedvencem itt az a coffee creamer! Kulonbozo izesitesu (pekandio, tok, eperkrem, vanilia, csokolade, mogyoro, stb.) folyekony kave kremesito! Yumm!

    ReplyDelete
  4. Lehet kapni Lindt csokit nagyon finom és elérhetővé áron mint Magyarországon.

    ReplyDelete