Saturday, February 27, 2016

Hollywood

Nyakunkon az Oscar, én pedig annak idején, amikor Hollywoodban jártam, nem írtam róla, úgyhogy itt az ideje, hogy mindezt pótoljam.

Jöjjön egy kis történelem:
Hollywood, California mozicsillagokról híres filmes városa, minden kezdő színész álma 1853-tól létezik.Hollywood korai történetében meg kell emlékeznünk a Wilcox házaspárról, akik Kansasből érkeztek az akkori Hollywood területére, és ott megvásároltak egy hatalmas földdarabot.
A házaspár női tagja Daeida egy alkalommal egy Ohiobeli nővel beszélgetett, aki saját otthonáról mesélt neki, amit Hollywoodnak neveztek.
 Ez annyira megtetszett Daeidának, hogy saját birtokukat is Hollywoodnak nevezte el.
(Legalább egy tucat Hollywood létezik az Államokban, többek között Missouriban, Marylandban, Virginiában, Pennsylvaniában,Missisipiben, Georgaban, Alabamában stb.)
Wilcox 1887-ben a Los Angeles-i Földhivatalnak leadott egy térképet a birtokról, ekkor szerepelt bármilyen dokumentumon először hivatalosan a Hollywood szó. Hollywood első utcája a Prospect sugárút volt, később ebből lett Hollywood Boulevard.

1900 elején Hollywood egy kis 500 főt számlálóközség volt, saját postával, napilappal, és két piaccal. Senki nem gondolta volna, hogy egyszer világhírű város lesz, de persze Amerikában minden mese így indul.
Los Angelesnek ekkor már 100 000 lakosa volt.
1902-re épült meg a későbbi híres Hollywood Hotel első része.
A századfordulón egyre több filmes költözött Los Angelesbe, mert menekülni akartak a Thomas Edison's Motion Pictures szigorú szabadalmi szabályai elől. Edison gyakorlatilag megbénította a független filmeseket, mivel minden szabadalom az ő vállalata kezében volt (mik ki nem derülnek róla...)
 A Biograph Studió eljutott a Los Angelestől rövid távolságra levő Hollywoodba is, és megszületett az első Hollywoodban forgatott film: In Old California címmel.
Az 1910-es években gombamódra kezdtek szaporodni a filmstúdiók Hollywoodban.

A híres Hollywood felirat 1923-ban került a hegyoldalra, eredetileg Hollywoodland néven, a Woodruff and Shoults ingatlanközvetítő reklámja volt, akik a szép kilátású Santa Monica hegyoldalon hirdettek megvásárolható területeket. A felirat hamar tönkrement, így aztán 1943-ban a land részt kihagyva újra felállították, ekkor már azonban a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara tulajdona lett, és a filmeseknek engedélyt kellett kérniük a filmekben való megjelenítésére a Kamarától.

1956-ban jött létre a híres Hollywood Walk of Fame, ahol a filmcsillagok nevét az utca kövei őrizték meg az utókornak. Ma már a sztárok megnövekedett száma miatt az eredeti Walk Of Fame-en jóval túlnyúlva is látjuk a csillagokban a neveket.
Az első filmes gála 1929-ben a Hollywood Hotelben volt, a Kodak Theatre csak 2001 óta gazdája az Oscar átadóknak. Hivatalosan az átadók neve Academy Awards, az Oskars ragadványnév eredete a mai napig homályba vész.

Hollywood aranykora a némafilmek végétől 1927-től 1948-ig tartott, és öt világhíres filmstudió neve kapcsolódik össze Hollywoodéval, a Metro-Goldwin-Mayer, 20th Century Fox, a Paramount, a Warner Bros és az RKO Pictures.Minden film gyártását és forgalmazását ezek a megavállalatok irányították egészen addig, amíg a US Supreme Court másképpen nem döntött, és ezzel lett vége az "aranykornak".

A televíziózás elterjedésével Hollywood képe is változott, a filmstúdiók inkább a Los Angeles környékbeli helyszínekre költöztek, a háttérmunkák egy része még mindig Hollywoodban zajlik.
A mai Hollywood inkább egyfajta múzeuma a filmnek, és mindennek ami hozzá kapcsolódik. Mindenesetre egészen más képet mutat, mint amilyennek az ember elképzeli, amíg nem járt ott.
folyt. köv.
(forrás:http://www.u-s-history.com/)

No comments:

Post a Comment