Sunday, October 31, 2010

A tökfaragás abc-je

2010. okt. 31. 15:18 - írta Phoebe
Ha eldöntöttük, hogy tököt faragunk az idén, ismerkedjünk meg egy kicsit magával a növénnyel:
life of a pumpkin
Egy sütőtök életútja
Júniusban a farmer elülteti a puha barna földbe a tökmagokat. Eső és napsütés egyaránt szükséges a növekedésükhöz. Hamarosan megjelenik a töknövényke.A növényke tőkévé fejlődik, és sárga virágait elkezdi bontani. A méhek beporozzák a virágokat, szóval a tököcske júliusban elkezd nőni. Augusztustól szeptemberig  a virágok leesnek, és a kis zöld tökkezdemények növekedésnek indulnak. Végül októberben a sütőtök eléri teljes méretét. Amikor narancs színűvé válik, leszedhető lesz. Nagyjából 120 nap szükséges, hogy a kis tökmagból érett növény legyen.
.....akkor most jöjjön egy kis faragási útmutató....
A, A tök kiválasztása
Lehetőleg egy nagyobb, egészséges darabot válasszunk, és soha ne fogjuk meg a tövénél, mert ez károsíthatja, és megrövidítheti az élettartamát. Fordítsuk a tököt a "talpával" felfele, az alján gyakran már rossz, vagy a héja el van vékonyodva, és apró lukak éktelenkednek rajta, akkor ne vegyük meg!Ha a tököt nehéznek érezzük, és megrázva valamilyen mozgó folyadék gyanúsan rázódik benne, az már azt jelenti, hogy rohad. Az egészséges tök, még ha mérete óriás is, belül üres, és csak magokkal telt, azaz soha nem nehéz.
B,Faragási előkészületek
Faragó szerszámok nélkül is lehet próbálkozni, de túl komoly sikert nem várhatunk.Mivel a tök gömbölyű, az egyszerű bicskával vagy késsel komoly kézügyesség kell, hogy jópofa formára faraghassuk, ugyanis nehéz görbe formákat kifaragni velük. Egy kis kézifűrészre, fúróra, kerek vájószerszámokra mindenképpen szükség van.Persze, ha nincsenek, akkor is meg lehet oldani a faragás nehézségeit, csak a végeredény nem lesz annyira impozáns.Ebben az esetben törekedjünk csak az alapformák kivájására.
Rézsút tartva a kézi fúrót/éles kést/ bicskát vágjuk le a "kalapját" a töknek. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy a nem tökéletes formájú kalapot  kivétel után farigcsáljuk, mert utána beesik a tökbe... távolítsuk el a tökben található magokat, figyelem, nem kell kidobni! Megtisztítva hagyjuk őket száradni, majd sózzuk be, és egy alumíniumfóliára téve, kis olivaolajjal lecsepegtetve mehetnek be a sütőbe, kiváló házi tökmagcsemegeként fogyaszthatók. A vájókanalakkal egy kicsit kitisztíthatjuk a tök belsejét, de ne legyen túl vékony a fala, mert akkor hamar megtöpped.
C, Faragás
Sokféle mintával próbálkozhatunk, a neten se szeri se száma az ilyeneknek. A mintákat alkoholos filccel rajzoljuk át a tökre. Ha nem akarunk rajta később nyomokat a filcről, lemoshatjuk alkohollal, vagy egy szúrószerszámmal felvéshetjük a filc helyett, ez azért is jó, mert az a vájószerszámnak már egy megfelelő vonalat, amelyen tudjuk mozgatni. A legkényelmesebb fúrni a mintákat, de ha nincs kis fúrónk, akkor vájnunk kell, ami mindig nehezebb.
Egyik kezünkkel támasszuk meg a tököt, és üljünk vele egy vonalba le az asztalhoz
. A jó megtámasztás alapja a biztos vágásnak. A mintáknál érdemes középről kifele haladni, mert minden kivágással a tök gyengül kissé. A javításokat érdemes gyertyafénynél végezni, tegyük bele a gyertyát, kapcsoljuk le a villanyt, és akkor sokkal jobban látjuk, hogy mit kell még rajta farigcsálni.
D, Tartósítás
Tegyük be a kifaragott tököt egy kád hideg vízbe, a faragott részével lefele. A tök úszni fog a vizen, és közben teleszívja magát vízzel, egészen kemény lesz. Ha  a tököt hosszabb távon akarjuk megőrizni, egy kis vazelinnel( petroleum jelly) kenjük be a megfaragott részeket, ez megakadályozzal a víz kipárolgását. Egy kevés cloroxot téve a tök fürdővizébe megakadályozhatjuk a penészedését is.Ha a hideg vizes kezelét túl macerásnak tartjuk, akkor akár egy másik szobanövény, spricceljük a tököt minden nap, hogy friss maradjuk, hideg vízzel.
E. Kivilágítás
Egy nagyobb gyertya megteszi, ebben az esetben a tök kalapját le kell venni!Ha az aljára egy nagyobb körben lukat vájunk, egy égőt is bele lehet helyezni, ezután már el lehet játszani különböző színű lámpavariációkkal.
(forrás:Walt's Pumpkin Carving Secrets, válogatta és fordította Phoebe)
HAVE FUN!

No comments:

Post a Comment