Sunday, January 13, 2013

Igazi botrányételek 2012

A tavalyi év sem telhetett el anélkül, hogy néhány bizarr étel meg ne szülessen a gyorséttermekben. Természetesen ezek Magyarországra soha nem jutnak el, ahogy New York és Chicago style hamburger sem létezik Amerikában, az meg csak itt esszük.

Visszarévedve pár általam is megtapasztalt  junk food furcsaságra, íme az elmúlt hét év dobogósai:

Soha nem felejtem, hogy is tehetném az egyik 2006-os furcsaságot, amit a Mcdonalds termelt ki és azóta is vígan eszik a reggeli menüben odaát, ez a Sausage Mcgriddle, a csokidarabkás-fűszeres húspogácsás rettenet. Ráadásul abban az évben voltam állapotos, de ezt még a bizarr dolgok megkívánása sem feledtette velem, és ezt rossz értelemben mondom.

Aztán ott volt, top második nálam a Wendy's Frosty Floatja, ez volt az első és utolsó találkozásom a Dr Pepper jellegű rémség és a vaniliafagylalt összeházasításával. (Bár vannak Dr Pepper rajongók, a Bubble Gum kommentekből kiderül.)

A harmadik érdekesség volt a Lóherés tejturmix Szent Patrick nap tiszteletére, ezt minden évben behozták a McDonaldsba, ahol egyébként kint nincs shake.

Ebben az évben sem volt hiány bizarro ételekből, és bármilyen furcsa is, fogytak.
Ez az év a vanília és a bacon jegyében telt el. Először a Jack in the Box rukkolt elő egy Vanília-bacon shake-kel.

baconshake020312.JPG
Egyébként az új, kutyás introjuk is haláli, érdemes megnézni. Visszatérve a shake-re sós-karamelles vaniliajégkémből van (ez csak rosszul hangzik, de nagyon finom), ehhez pedig nem igazi bacont adnak, hanem, hogy az állag ne legyen crunchy, baconszirupot....

Természetesen a Burger King sem maradhatott le a versenyben, a vaníliafagyi összeházasítása a bacondarabokkal volt az új termék. A fagyit saját fudge (sűrű csoki) szirupjával lehetett kérni (ennek a neve a Sundae), ahogy eddig is, ehhez jött hozzá a sült bacondarabkás ízesítés.
A fogadtatása elég vegyes volt az étteremkritikusoknál...

(A linkek a régi blogra mutatnak, azoknak, akik nemrég kezdték olvasni ezt, vagy részletesebben kiváncsiak a felsorolt kiválóságokra, érdemes kattintani.)

15 comments:

  1. Egyik szörnyebb mint a másik :D

    Nekem egyébként az sem nagyon fér össze hoyg édeskésre csinálják a bundás kenyeret vagy french toastot.
    Egyszer akartunk a Mekiben ilyen reggeli szerű izét enni, hát én nem szeretek kidobni kaját, de az olyan szörnyű volt, hogy ki kellett dobnom. Mintha palacisnta, bacon és tojás lett volna, ez így egyben. Brrrrr.

    ReplyDelete
  2. Nem vagyok Dr Pepper rajongó, csak azt írtam(illetve azt akartam írni), hogy ha MUSZÁJ, akkor még a Peppert tudom meginni. Ezt úgy képzeld el, hogy 6 évvel ezelőtt megittam belőle 2 litert, illetve most télen is kb. ugyanennyit. Ez nálam bőven átlag feletti. Pepsit életemben 4x ittam, legutóbb 10(!) éve. Cocát gyakrabban ittam, még azt is megkockáztatom, hogy évente 1 deci lemegy belőle.
    Egyébként mikor a sulival vittek a fogorvoshoz, mindig én voltam az egyetlen, akit soha, de egyszer sem rendeltek vissza. Én voltam az egyetlen, akinek 12 évig azt írták a papírra, hogy rendben van a fogam. Összefüggés persze biztos nincs...

    ReplyDelete
  3. Egyébként épp ebben a pillanatban is amcsikkal politizálok, és pont te jutottál eszembe, mikor vmelyik kommentben azt írtad, hogy mindent megmagyaráznak valahogy. Hát kár volna tagadni, rohadtul igazad volt :D
    Komolyan mondom, néha olyan érveket hoznak fel, hogy csak a fejemet fogom. Ha nem látnám leírva, nem is hiszem el, hogy ilyen létezik.

    Kb. arra megy ki az egész, hogy Amerikában minden működik, és ami nem működik, az is működik. Amerika a leggazdagabb, Skandinávia pedig csak azért áll jobban, mert átvették az amerikai rendszert. Kína nem fogja leelőzni Amerikát, mert a szocializmus rossz, ezért nincs is értelme beszélni a kérdésről. Európában nincs olyan ország, ahol magasabbak a fizetések. Ha valaki mégis belinkel erről egy statisztikát(jelen esetben én), az USA-ellenes kommunista.
    Mi folyik ott? :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én a minap azon rohogtem, hogy egy amugy nagyon kedves ismerosom puffogott a gun control gonolatan, ami ugye tobbekben megfogalmazodott ott is a legutobbi eset utan.Es akkor ilyen hulyesegekkel jott, hogy ok buszkek arra, hogy kifustoltek a fegyvereikkel a briteket vagy kiket, szovala z egesz amolyan rosszul ertelmezett national pride volt, aminek szerintem semmi kozenek nem kene lenni a gun controlhoz.dehat ilyenek a republikanusok, nem huznek parhuzamot az itthoni jobboldal es a kinti kozt, pedig van hasonlosag...fafejusegben.

      Delete
    2. Azt olvastam, hogy ennek főleg az "exceptionalism" az oka. Úgy érzik magukat, mint egy VIP személy, akinek mindenki az életére tör. Ezért aztán Amerikának mindig fegyvert kell hordania, különben legyőzi az ellenség(ami szerintük az egész világ). Amúgy nem csak az önvédelem miatt tartják, hanem a diktatúra elkerülése miatt(ha pl. puccs történik). Illetve ott van a honvédelem, ha egy másik ország betör az USA területére.
      Egyébként a fegyvertartás a legtöbb országban legális, csak nálunk nem. Mondjuk '56-ban jól jött volna, ha a lakosság fel van fegyverezve.
      De igen, azért a többi nemzet nem csinálna belőle olyan nagy ügyet. Én abban is problémát látok, hogy lényegében Amerikában a lobbizás már egy törvényesített lefizetéssé fajult. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában a "lobbi" negatív jelentésű, és egyik politikus sem akar hírbe keveredni velük. Az óceán másik oldalán meg teljesen természetes.

      Delete
    3. Egyébként elfelejtettem, pedig már napok óta tervezem, hogy elküldöm ezt a linket. Vmelyik postban írtad, hogy érdekel a két nép mentalitása. Na, erre vannak is szempontok, és készült is hivatalos "összesítés". Nagyon sok országról van infó, és érdekes, hogy a kontinentális Európában Magyarország adatai vannak a legközelebb Amerikához(a britek persze közelebb vannak, de az más). Az első 2 oszlopot kell nézni(power distance; individualism), mert ez a két tulajdonság nem a pénztől függ. Ez alapján, ha nem is a viselkedésünk, de a társadalmi képünk közelebb van Amerikához, mint pl. Szlovákiához.

      http://geert-hofstede.com/hungary.html

      Delete
    4. Maris nezem. Nem, ok nem elre akarnak torni, hiszen ok a legjobbak, nincs miert elre torni. Ok a megvedo szerepben szeretnek tetszelegni. Ugy gondoljak, hogyha baj van oket mindenki hivja.Meg akkor is, ha ezt a tobbi orszag egeszen maskepp latja.

      Delete
  4. Kedves Phoebe,
    Pontosan azért nem szeretem az Egyesült Államokat, amit írtál.
    Azt hiszik, hogy ők a legjobbak, a legszabadabbak, stb.
    Holott a világ többi részének gazdasági, kulturális kizsákmányolása következtében élhetnek ők jobban, mint mások.
    Más: gun control = fegyvertartás ellenőrzése, national pride = nemzeti büszkeség. Vagyis: miért nem írsz magyarul magyarul?
    Tudjuk, hogy sokkal jobban tudsz angolul, mint mi, vagyis neked nem kell ezzel a keverlk nyelvvel bizonyítani a tudásod, viszont ez az öszvér nyelvhasználat elég zavaró.
    Üdvözlettel: Matska

    ReplyDelete
    Replies
    1. szia Matska,orulok, hogy itt vagy!
      Ok valahogy maskepp ertelmezik a dolgokat, amikor hallgatod, akkor tulajdonkeppen teljesen logikus.Ugyanakkor az is egy sztereotipia, hogy kulturalis kizsakmanyolas.Ennek kb 100 eve semmi jelentosege.Mostmar az o dolgaikat veszi at Europa. Vagy hogy egy peldat mondjak: a pszichologia tudomanya szinte teljes egeszeben nekik koszonheto.Az osszes szakirodalom, minden toluk jon...
      Bocs az angolert,olyankor hasznalom, ha egyreszt joval rovidebb vagy ha egyszeruen elotte valakivel irasban vagy szoban angolul beszelgettem es igy maradt meg.

      Delete
    2. Miért mondod, hogy a pszichológia tudománya nekik köszönhető?
      A legnagyobbak európaiak, Freud például osztrák volt.

      Azért szerintem nem jó, hogy ennyire elzárkóznak a világtól. A világ változik, de ők nem, és ez konfliktusokhoz fog vezetni(részben már most is). Egyre kevésbé tudnak majd tárgyalni, a többi ország kevésbé fogadja el az álláspontjukat, a kompromisszumra semmi esély nem lesz stb...

      Tudom, ez hülye példa(viszont ez a legegyszerűbb): nézegettem amerikai tévériportokat Európáról. Mutattak egy Párizsban élő amcsi nőt, aki azon kesergett, hogy a franciák megmosolyogják a vallásosságát, illetve naivnak tartják, amiért bízik a nagyvállalatokban és a politikusokban. Tudom, a példa hülye, mégis sokat elárul a helyzetről.

      Illetve emiatt nem is tudják lereagálni a világpolitikai eseményeket. Ezért írják sok helyen, hogy az USA most lényegében identitásválságban van. Nem tudnak mit kezdeni Kína előretörésével, de Európáéval sem nagyon.

      Volt egy adótörvény az USA-ban, ami adókedvezményt biztosított, ha az áru az EU-ba megy. Ez nem tetszett az EU-nak, ezért nyomást gyakorolt Amerikára. Ki is akadt az egyik politikus:

      "My gut feeling about this is we fought a revolution 230 years ago to stop Europeans from telling us how we have to tax in this country," said Dennis Hastert, the speaker of the House. "But the fact is, we have to do it. The EU and the WTO have sort of a sword to our head. We don't like it, but we have to do what the Europeans are telling us to do."

      Egy másik-főleg minket érintő ügy- a vízumkérdés. Az EU "megfenyegette" az amcsikat, hogyha nem törlik el az új tagoknak(akkor még csak 25-nek) a régi vízumkötelezettséget, akkor ők is vízumhoz kötik az amcsik beutazását az egész EU-ba.

      Vannak még huncut dolgok: Az EU exportálhat bármit Amerikába, de ők nem hozhatnak be élelmiszert, a hormonkezelés és génkezelés miatt.

      Ráadásul sokan azt mondják, hogy az "American Dream"-et már felváltotta a "European Dream".
      A Gallup International felmérése szerint az EU-nak van a legjobb presztízse a világon, az emberek többsége szívesen lecserélné a mostani szuperhatalmat és nagyhatalmakat Európára.

      Azért az USA is párszor tudott szorítani Európán, de azt meg kell említeni, hogy az esetek többségében a britek lobbiztak az amcsi érdekekért.

      Most nem azt mondom, hogy Amerikának vége van, félre ne érts. Sőt, engem rohadtul aggasztana, ha így lenne. De azt kár volna tagadni, hogy nem állnak olyan jól, mint pl. 10 éve. És nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Azért más országok könnyebben alkalmazkodnak.

      Delete
    3. Foleg a kelet-europai ovezet, nem?:)
      Az EU is haldoklik, a valsag abszolut durva.
      Szerintem nincs itt jobb es meg jobb, mas van.Annyira mas az amerikai eletstilus mint az europai, ami szinten nagyon mas, mint a magyarorszagi, ezt egyreszt meg kell tapasztalni, hogy igazan velemenyt alkothassunk, masreszt a tapasztalat utan mindenki eldontheti, hogy mi jon be neki.Ami nekem nem tetszik, hogy a magyarok egybol affele sertodessel reagalnak, ha Amerika jobban jon ki az osszehasonlitasbol.Pedig hiaba minden, az egy foldresz, nem lehet versenyezni vele.Ami az o bezarkozasukat illeti:mindenuk meg van, akkorak.Nem szorulnak importra, es katonailag is akkorak, hogy nem kell nagyon targyalniuk semmirol.Akarhogyan is, a kis orszagok mindig ki lesznek szolgaltatva a nagyoknak,ahogy a kisgyerek is a felnottnek, a munkavallalo a munkaltatonak, lehet hogy ez nem fair, de ez van.
      O, most hallgatom, hogy Mexikoban teljes fegyvertartasi ellenorzes van es ott a legtobb a buneset.Erdekes.

      Delete
  5. Pszichologia:igen, van az egy Freud, de kb a kilenvenot szazaleka a kiserletekenek, nagy attoreseknek mind kintrol jon, szakirodalom angol.Azert mondom mert epp benne vagyok nyakig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én nem azt írtam, hogy csak európaiak vannak, csak arra reagáltam, hogy ők IS. Európaiak kezdték el, ez nem zárja ki, hogy az amerikaik nem tökéletesítették.
      Azzal egyébként nem értek egyet, hogy az EU haldoklik. Ugyanúgy nem haldoklik, mint ahogy az USA sem. Az egészet meg lehet fordítani, mert én meg egész életemben azt hallgattam, hogy "Amerika napjai meg vannak számlálva" etc.. de nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet.
      Ugyanúgy, ahogy a magyarok sértődéssel reagálnak Amerika sikereire, az amerikaiak is sértődéssel reagálnak bárki más sikereire(hiszen néhány hozzászólással feljebb pont erről beszélgettünk). Mindkettőnek ugyanaz az oka. Ahogy az amcsiknak azt mondják, hogy ott a legjobb minden, itt az emberek azt hallgatták/hallgatják, hogy a kapitalizmus rossz/gonosz/nem működik. És természetesen mindkét félnek rosszul esik, ha az ellenkezőjével szembesítik.
      Az identitásválságot pedig azért írtam(azon túl, hogy amerikai lapokban is olvastam), hogy a kampányuk is félig-meddig erről szólt: "lot of people say that the america we knew is gone" "We need to restore America's position in the world".
      Ezek a mondatok gyakran jöttek elő a kampány során. Márpedig ezek a csalhatatlan jelei annak, hogy valami baj van.
      Oroszországban kb. ugyanez volt. Veszítettek az erejükből, amit azóta sem tudtak feldolgozni.

      A mexikói eset azért huncut, mert finoman fogalmazva, ők egy "problémás" nemzet. Ott hiába tiltott a fegyverviselés, bárki szerezhet fegyvert, ugyanis a katonaságtól beszerezhető. Sőt, ennek a nagymértékű korrupciónak köszönhetik a mostani helyzetet. Ugyanis a "Zetas" nevű banda eredetileg egy drogkartell elleni rendőrségi alakulat volt. Aztán gondoltak egyet, átálltak, és most ők a legnagyobb kartell.

      A fegyveres gyilkosságokban listájában az első 9 ország latin és afrikai. A top10-be egyetlen nyugati ország került be: USA(7.7). A listában a következő nyugati ország Szerbia(0.6), ezzel a 20. helyen áll. Egyébként a világon Szerbia a második legnagyobb fegyvertartó nemzet, mégis a gyilkosságok száma 12%-a az amerikainak. Ezért írtam még régebben, hogy szerintem nem a fegyvertartás a ludas, hanem a mentalitás és a média hisztériakeltése.
      De egy még érdekesebb elmélet szerint(amiben lehet vmi), az amerikaiak azért harciasabbak, mert egyben vallásosabbak is. Amerikában úgy gondolnak a halálra, hogy meghalsz és a mennybe/pokolba jutsz(kvázi "mégsem" halsz meg). Nálunk meg úgy, hogy meghalsz, és nem történik semmi, mert nincs túlvilág.

      Delete
  6. Szia Phoebe,
    Igazad lehet, hogy sztereotípiákban gondolkozom.
    Tény, hogy eleve utálom a méretük miatt erőből cselekvő országokat.
    Nagyon ürültem,hogy megszűnt a VSZ meg a KGST és nagyon nem örültem, mikor pár év múlva beléptünk a NATO-ba meg az EU-ba. Csöbörböl vödörbe.
    Egyébként akkor is olvaslak, ha nem írok.
    Szeretem a blogodat. Jó olvasni.
    Údv:Matska












    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      Nehez itt jol latni.Oszinten szolva ezert is nagyon keves politikat igyekszem a blogra felvinni. Egyreszt, nem ertek hozza melysegeiben, felinformaciot meg nem szeretek adni, masreszt annyi jo dolog van, amirol erdemes irni, es ami sokkal meghatarozobb a mindenapokban odakint, mint a politika.Szerencsere.Mindig orulok a kommentnek, akkor is, ha ellenvelemeny van, sokszor elgondolkodtato.

      Delete