Saturday, February 13, 2016

Szépségápolás Amerikában

Kicsit nagyképű a cím, vagyis inkább túlzottan átfogó.

A fodrászról már írtam, a linken el lehet olvasni. Általánosságban elmondható, hogy legalábbis a DC Metropolitan Area fodrászai nincsenek a topon. Ami óriási különbség köztük, az az árképzés, a külvárosban mondjuk 20-25 dollárból megvan egy mosás-vágás- szárítás, a belvárosban ugyanez 80 dollár körül, az eredmény pedig nem feltétlen jobb. Vagy csak én fogtam ki az ügyetlenebbeket, igaz az olcsóságuk miatt a tanulókhoz jártam egy ideig (amíg aztan annyira lekopaszítottak, hogy nem kellett mennem egy fél évig.)

Férfiaknak jó megoldás, ha a feleségük vesz egy hajvágó borotvaszettet, mondjuk kemény 20 dollárért, és ahogy a fodrász is ezt használja, otthon is lehet, nem ördöngösség. Én ilyet Magyarországon még nem láttam a nagyközönség számára, odakint bárhol lehet kapni.



Kozmetikába még annyira sem jár az ember csóró lánya, ott ugyanis már 100 dollároknál járnak az árak. Nekem sajnos elég problémás a bőröm, de jó volt a biztosításom, így bőrgyógyász felírt tisztító kezeléseket,melyeket teljes egészét a biztosítás állta, nem ismert az orvosi kozmetikában a borravaló, az más kérdés, hogy gyerekfelvigyázás híján csak egyszer tudtam elmenni, akkor viszont elámultam.

 Tegyük a kezünket a szívünkre, nőtársaim, ugyan ki szereti azt a részt a kozmetikusnál, amikor esetleg fél centis körmével és rosszabb esetben egy szimpla papírzsebkendővel csippentgeti össze a mitteszerek körül a bőrt? Van a vandál típus, aki a biztosra megy, és még az arccsontod is eltöri eközben...És ha ezután valami csodakrémet rádob az arcomra amitől a gyulladt bőr duplájára dagad, akkor igencsak meggondolom, hogy a következő évig felé nézzek-e...


Az USA-ban jóval előrébb járnak a tisztítás terén, és tavaly, amikor egy ilyen tisztítás után megkérdeztem egy régóta praktizáló itthoni kozmetikus barátnőmet, hogy ismeri-e ezt a tisztító eszközt, fogalma sem volt róla, hogy ilyen is van...Ez egy eszköz, a papírzsepi vagy egyéb kendő + körmös ujj helyett használják, az a neve, hogy comedone extractor. A linkre kattintva láthatjuk működés közben, csak erős idegzetűeknek! Egy kis horgos szerszám, amelyet a mitteszerre tesznek és az így egy kis nyomással, minimális szövetroncsolással ki is ugrik, ugyanez igaz a grízekre, melyeket előbb felszúrnak. Az elszenvedője a folyamatnak, azaz a vendég sokkal jobban bírja a fájdalmat, az arca kevésbé roncsolódik, biztosabban és célzottabban lehet eltávolítani a problémákat, nem beszélve a higiéniáról, az orvosi fémből készült extractort alkoholban lehet megtisztítani, a kozmetikus körme meg mindig kétséges, hogy milyen...

Tavaly részt vettem egy ilyen tisztításon, 50 dollárjába került a biztosítónak az "extraction only" nevű terápia, ami nem sokban különbözött a teljes kozmetikai kezeléstől, volt krémezés, felpuhítás, kis horoggal való tisztítás, és a végén egy bőrnyugtató krém. Már aznap délutánra tudtam emberek közé menni, annyira nem roncsolt a dolog, és nem is volt fájdalmas(!),nem beszélve arról, hogy rengeteg csúnyaságot ki lehetett szedni, mert jobban bírtam.

Ami a házi készítményeket illeti, minden kapható, ami szem-szájnak ingere, azt azonban tudni kell, hogy ott is van a DM és Rossmann jellegű CVS, ahol olcsó, de nem túl minőségi dolgok vannak. Az igazán jó minőséget nagyon meg kell fizetni odaát is. A Douglasban, Sephorában mondjuk már vannak olyan krémcsaládok circa 50-200 dollár közt, amik tényleg minőségiek, míg a CVS-ben 10 dollárért is lehet kapni mindenfélét, kérdés, megéri-e?

Ami nincs, és számomra a legjobban bevált, a gyógyszertári kevert krém, nulla allergénnel, 200 forintért. Keveréssel nem foglalkoznak, és csalódottan vettem tudomásul, hogy már itthon sem elérhető ez, csak egyes gyógyszertárakban. Pedig az igen kényes bőrű embereknek még nem fejlesztettek az egyszerű kevert krémnél jobbat ki. Így aztán magam kevergetek itthon krémet, a karácsonyra vett, kiürült kaviáros dobozban tárolom. Legalább tudom mi van benne.

(Wayback Machine hozta felszínre, az eredeti posztot 2012. január 14-n írtam.)

2 comments:

  1. Amikor 1986-ban Svájcban voltam 3 hónapot, a kozmetikus unokanővérem már akkor is ilyen eszközzel tisztított, és pörgőforgó hisztériát kapott, ha papírzsebkendővel bárki a saját arca felé közelített, mert mint mondta, cellulóz mérgezést lehet tőle kapni. Azóta sem néztem utána, mi a fene az, de hittem neki.

    ReplyDelete
  2. Hehe, azt azért biztos hogy nem, de kétségtelenül tisztább érzés,mint a kozmetikus körme+zsepi.:)

    ReplyDelete