Monday, November 29, 2010

Dekorőrület 1-2.


Minden évben elámulok, hogy miket találnak ki, mert a karácsonyi dekorálás ötletessége errefele egyszerű matematikai jel: végtelen.
Leginkább az olcsón elérhető helyeket szeretem, például a dollárboltot, ahol meg is tudom venni, ha valami megtetszik. De jellemző errefele a kifejezetten karácsonyi díszekkel teli bolt, ahol ugyan vásárolni már csak vastag pénztárcával érdemes, viszont nézegetni órákig lehet. Az ilyen boltok lényege, hogy mindenki, de tényleg mindenki személyre szóló díszt találjon magának. Lehet ez egy foglalkozást ábrázoló figura, vagy egy kedvenc évszakhoz kapcsolódó dísz, filmekből ismert hősök, más országokra jellemző motívumok, hobbikat megtestesítő díszek, a sor tényleg végtelen. Sajnos nem engedtek engem fotózni az üzletben, és ezt tényleg látni kell, írás alapján nincs az a kreatív fantázia aki el tudná képzelni a hatalmas tobzódást.
Egy képet mégis tudok mutatni, a dollárboltban idén hatalmasra méretezett filcdíszeket árultak, igen, egy azaz egy dollárért adtak egyet, azt hiszem nagyon feldobja a belépő szeme elé táruló nappali/étkezőnket.

 vf

                                                                        ***

Gondolom a kedves olvasó rájött már, hogy az angol nyelv szépségei mellett egy másik nagy szenvedélyem a hobbiművészet. Bármennyire is igyekszem semlegesen hozni a témákat, mégiscsak jelen van a blogban a személyiségem, hogy ez jó, vagy rossz, azt nem tudom.
Most olyan ehető dekorokat gyűjtöttem össze, amelyek a magamfajta hobbialkotónak valóságos menyországot jelentenek karácsony táján, noha meglepő módon még egyiket sem próbáltam ki a három termék közül. És hát, ez is Amerika.
1. Minden évben hatalmas dömping van ehető-dekorálható mézeskalácsházakból. Az ilyen szetteket Gingerbread House Kit néven lehet megkapni, szinte minden élelmiszerboltban, de hobbiművészboltban is megtalálható. Áruk tíz és húsz dollár között mozog.
kit
A ház "falai", teteje előre ki van szabva a mézeskalácsból, ezeket össze kell icinggal (cukormázzal) ragasztani, és egy kicsit várni, hogy megkössön az oldalaknál. A szettben van egy kartonlap, amit aljnak lehet használni, így lehetőségünk van a ház körül kertet is kialakítani különbözö színű tortadarákkal. Utána jön a fun, azaz a dekorálás. Szettje válogatja, hogy milyen eszközökkel, általában zselécukrok, piros-fehér csavart cukorkák, mini gyümölcscukorkák, színes icingok állnak rendelkezésünkre a dekorációhoz, na meg a határtalan fantázia. Gyakran kis mézeskalács-emberkék is tartoznak a szetthez. Általában egy cukormáznyomó tasak is adott. Ha nem lenne elég a szett által kínált dekoralapanyag, szintén bármelyik élelmiszerboltban kismillió egyéb dekoráló édességet lehet beszerezni.
A mézeskalácsház ötlete egészen a Grimm-mesékig nyúlik vissza, és valójában Németország szülötte.
2. Mézeskalács-emberke szett is nagyon népszerű. A Gingerbread Man története kicsit olyan, mint a kisgömböcé. A mese szerint egy idős emberpár, akinek nem lehetett gyereke, elhatározta, hogy mézeskalácsból süt egyet. A mézeskalács kisfiú azonban kiugrott a sütőből, és elkezdett kiabálni, hogy ő bizony olyan gyorsan fut, hogy senki nem éri el. Futott utána az öregember, az öregasszony, a ház összes állata, a végén pedig megette a róka. Később a popkultúrában többször feltűnt, például a Shrekben is láthatták a magyar nézők. Az amerikai karácsony egyik szimbóluma.
rA képen éppen egy szappanszett elkészült alkotása látható.
 De van hagyományos Gingerbread-emberke elősütött változata, dekoralapanyagokkal, akárcsak a Gingerbread House esetében. Ezt csak dekorálni kell.
 Lehet kapni Gingerbread Cookie port süteményformákkal, icinggal. Itt már süthetünk és elkészíthetjük a saját mézeskalács-emberkénket is. Aztán jöhet a dekorálás.
Az árak változóak, óriás dekorálható méezskalácsemberkét négy dollárért láttam a Trader Joe's-ban.
3. Ehető karácsonyfadíszek. Ezekre ma bukkantam először, de valószínűleg régóta vannak már. Nagyon egyszerű szett, tíz darab omlós süti, lukkal a tetején, karácsonyi dísz formájúra sütve. Különböző színű icingok, és színes kis kerek cukrok a díszítőelemek. Először a cukormázzal kell színezni, majd amíg még folyós, ráhelyezni a cukorkákat, amelyeket ragasztóként megköt a cukormáz, amikor megszárad. A szett szalagokat is tartalmaz, ezekkel lehet felaggatni a kész díszeket a fára. Ára $8.
Nyilvánvaló, hogy ezeket saját kezűleg is meg lehet csinálni, kérdés azonban, hogy van-e rá ideje és kellő kézügyessége egy átlagembernek. Az itteni félkész megoldások nagy előnye, hogy a siker garantált akár egy tízéves gyereknek is. Mégis ad valamit a karácsonyi készülődés lelki hangolódásához, hogy alkottunk valamit a két kezünkkel, meg egy kis segítséggel.

No comments:

Post a Comment