Sunday, November 28, 2010

Miért nevezzük Fekete Pénteknek?

A Hálaadás csütörtökje utáni nagy pénteki vásárlásőrület neve angolul Black Friday, azaz Fekete Péntek. Egyszerű az asszociáció, az emberek addig vásárolnak, míg a lecsupaszított boltok maradnak...Nem ez a név eredete. Igazából több eredetmagyarázatot is találtam.
1. A terminus, Black Friday állítólag 1869. szeptember 24-én született meg, amikor az aranypiacot akarta néhány nagyobb pénzpiaci szereplő megszorongatni, ez sikerült is, a válság pénteki napon tetőzött, ezért a Black Friday név.Létezik Black Tuesday, Fekete Kedd is, ez a nagy gazdasági világválság kezdete 1929. október 29-én, és van Black Monday, Fekete Hétfő is, egy szintén hírhedt tőzsdei bukónap, 1987. október 19.
2. Régen állítólag a könyvelők pirossal írták a hiányokat, és feketével a bevételt, ezért fekete ennek a pénteknek a neve, mert rengeteg a bevétel.
3. Másik nézőpont szerint, ha ez a nap nem sikerül jól, az egész év bukás a cégnek, hasonlóan a történelmi tőzsdebukásokhoz.
4. Egy másik történet szerint egy eladó emlékére nevezzük Black Friday-nak ezt a napot, egy bizonyos Laurence H. Black okán, aki ezen a napon infarktusban meghalt, és ő volt az Osberger Department Store egyik nagyon elhivatott eladója. Az áruház igazgatósága úgy döntött, hogy fekete ruhát fog viselni az egész üzlet Black emlékére minden évben. Ez a hagyomány állítólag több New York-beli üzletben elterjedt.
5. A hatalmas közlekedési dugók és a tömegek miatt kezdték el feketének hívni a karácsonyi időszak hivatalos kezdetét más források szerint.

No comments:

Post a Comment