Saturday, November 1, 2014

Amerikában is van Mindenszentek és Halottak Napja

A közösségi oldalakon, az örvendetesen terjedő mulatságos-ijesztő Halloween mellett láttam olyan kommenteket megjegyzéseket, hogy a "magyarok majd akkor ünnepelnek Halloween-t, ha az amerikaiak Mindenszenteket és Halottak napját".

 Az ilyen kommentek írói sajnos a tudatlanságukat fitogtatták ezekkel a combosnak szánt bejegyzésekkel, ugyanis a Mindenszentek római katolikus ünnep, és az egész világon ünneplik a keresztény közösségek, márpedig Amerika lakosságának nagy része hívő.
A két nap, ahogy itt Magyarországon is, picikét összemosódik. Mindenszentekkor virágokat visznek a sírra, azt pedig francia hagyománynak tartják, hogy estefele menjenek és gyertyát is gyújtsanak, ez főleg a francia kanadai bevándorlók körében szokás. Az ünnep lényege, hogy a templomokban a hívők misével emlékeznek erre a napra.

A különbség talán annyi, hogy nem federal holiday, azaz  nincs munkaszüneti nap, mivel ez egy tisztán vallásos ünnep a tengeren túl, míg itt Magyarországon a nem vallásos emberek is ellátogatnak a temetőkbe, azaz teljes mértékben elterjedt ünnep.

A Halloween is ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódik. Ez az USA-ban mindenki ünnepe lett, vallástól függetlenül, éppen ezért ennyire elterjedt, hogy az üzlethálózatok is komoly forgalmat bonyolítanak a dekorációs kellékek eladásával, és a cukorka és csokoládégyártók is jó hétvégét zárhatnak a gyerekek ezen kedvelt álarcos ünnepén. A Halloween jelentése nem más, mint a Mindenszentek előtti este, "Eve of all Hallows".


No comments:

Post a Comment