Saturday, November 8, 2014

Kilencvenes évek: picit másképp

Időnként még kiesik egy csontváz a szekrényből, azaz abból a konténernyi holmiból, amit elhoztam Amerikából időnként még fel-felbukkan egy, kevésbé fontos (nyilván az, ha eddig nem kerestem:).

Tegnap örültem meg három dvd-nek, mert ezeket is csak kint lehetett kapni, Magyarországon még nem volt olyan vállakozó kedvű és komolyabb számítógépes tudással rendelkező, aki ilyeneket kezdett volna gyártani.(De hátha majd most...)

gyerekfoglalkoztató cd-k



Láttam már zenés torna dvd-t, játékdvd-t, vagy éppen angol oktató dvd-t a nagy bevásárló központokban Magyarországon is, de ilyesmiket nem...márpedig érdemes figyelembe venni, hogy mind a három a kilencvenes évek terméke...Így különösen érdekesek.

Az első egy Brain Bytes Greeting Cards, azaz üdvözlő kártya készítő program 1998-ból, (amit persze, hogy el lehet készíteni egy Paint vagy egy Word programmal is, de ennek pont) az a lényege, hogy kisgyerekekre van szabva, már négy éves kortól ajánlják. A még olvasni nem tudó gyerekenek úgy lett kifejlesztve, hogy minden leírt szó elhangzik, és a gyerek képes segítséggel egyedül navigálhat a programok között. Nagyon egyszerű és könnyen kezelhető felülete van, ugyanakkor sokféle lehetőséget nyújt a kreatív időtöltésre.

A második, kék színű a Rugrats (igen népszerű rajzfilmsorozat volt a kilencvenes években) Print Shop, amivel már 1999-ben online scrapbookot készíthetett a gyermek (ez vagy 15 évet váratott magára Magyarországon), de lehetett vele csinálni csomagolópapír-design-t, üdvözlő kártyákat, sőt papírnapló lapjait is vagy éppen levélpapírt.

A piros színű pedig egy teljes sorozat volt, a Jumpstart, 1996-ból(!), amely figyelembe véve a különböző korosztályok pszichés fejlettségét, gyakorlatilag egy online fejlesztőpedagógiai program volt, rendkívül népszerű az Egyesült Államokban.A fejlesztőpedagógiai szemlélet és képzés Magyaroszágon alig tíz éves múltra tekint vissza.

Sajnos már egyik program sem kompatibilis a számítógépünkkel. :(

Ha belegondolok abba, hogy magyar egyetemistaként 1998-ban láttam először internetet és kezdtem egyáltalán pötyögni valamit a számítógépen, a felsőoktatás még elfogadta a kézzel és írógéppel írt beadandókat ebben az időben....nos talán kész csoda, hogy ezt a blogot írom (még mindig három ujjal, de elképesztő sebességgel). Ezek a programok most is nagyon hasznosak lennének a gyermekeink számára, tekintve hogy a sok online játék nagy része eléggé kis kreativitást és tudást ad (ugratni a képernyős lóval, vagy öltöztetni a rajzolt kislányt, sminkelni a monitorbarbie-t ezek szerintem nem túl fejlesztőek.)

A mai gyerekek már beleszületnek a számítógépek világába, de lehetne számukra adni értelmes időtöltést a gép előtt, és a fenti programok mindegyike ilyen....(volt már a kilencvenes években is, igen tudom más történelem, más lehetőségek, de akkor is....:)

4 comments:

  1. A nagy komputerizált világunk legfőbb gondja már most is (később még inkább ez lesz) hogy a különféle korszakok adathordozói nem komapartibilisek egymással. Rengeteg bevitt adat, tudás veszik emiatt el, de egyenlőre még csak kevesen döbbentek rá eme hiányosság fontosságára. Pillanatnyilag ezt vagy virtuál pc-vel tudod megoldani vagy tartasz otthon a különféle korszakok masináiból egyet-egyet.

    ReplyDelete
  2. Ez utobbi viszont elegge helyigenyes lenne:)Amugy en mindig az hittem, hogy a regebbit viszi az uj, csak forditva nem igaz ez.

    ReplyDelete
  3. Esetleg mi lenne, ha egeszen kokorszaki modon egy kupac szines papirt, egy ollot es ragasztot adnank a negyevesnek, h IGAZI udvozlokartyakat keszithessen.

    Sztem pont nem a legjobb szgepes programokat talaltad meg, a negyvesek fejleszteset meg ma is sokkal jobb szgep nelkul csinalni :/

    ReplyDelete
  4. itt a cel inkabb a szamitogepen valo eligazodas es az angol hasznalata lett volna :)

    ReplyDelete